Ciur rotativ

În diversele faze de procesare a deşeurilor aduse într-o staţie de sortare şi compostare sunt necesare diverse separări între fracţiile de material existente. Aceasta presupune că mai întâi fracţiile să fie libere unele de altele, fie uzual cu un desfăcător de saci, fie în cazuri particulare cu un shredder. Pentru ca separarea manuală să fie cât mai puţin folosită, se folosesc diverse dispozitive mecanice, cum ar fi sortatorul balistic, separatorul magnetic, ciurul rotativ si altele.
De regulă, imediat după desfăcătorul de saci urmează un ciur rotativ cu ochiuri mari, 80, 100 sau 120 mm. Fracţia fină merge în staţia de compostare, în timp ce fracţia mare merge în staţia de sortare.
În timpul procesului de compostare unele materiale nu ajung la faza de compost, fie că nu sunt biodegradabile, fie pentru că sunt prea mari şi au nevoie de un timp mai îndelungat pentru compostare.
Acestea trebuie eliminate anterior livrării compostului către beneficiari printr-o cernere cu o sită rotativă, produsă de BEYER GmbH din Germania.

În funcţie de dimensiunile proiectului se pot oferi diverse soluţii constructive de la o capacitate de 10 m³/oră la peste 50 m³/oră. În general, aceste echipamente sunt carosate şi pot fi tractate cu o viteză de până la 80 km/oră, dar, la cererea clientului se oferă şi versiunea staţionară. Sita de cernere poate fi construită dintr-o singură bucată sau din mai multe segmente ce se fixează pe un cadru cilindric.

Pentru evitarea colmatării, ciurul este dotat cu o perie de sârmă cilindrică pentru curăţarea ochiurilor sitei. De regulă, sitele pentru cernerea compostului au ochiuri de 25 – 30 mm dar la cererea clientului se poate realiza orice altă dimensiune sau, pentru maşinile mari, sitele pot fi în două trepte, cu ochiuri de dimensiuni diferite.

Fiecare ciur are un grup electrogen acţionat de un motor diesel şi un generator de 220 V. Toate acţionările sunt electrice. La cerere, grupul electrogen poate fi eliminat, urmând ca antrenarea să se facă prin alimentare de la reţeaua locală de energie electrică.
Evacuarea celor două sau trei fracţii de material sortat se face prin intermediul unor transportoare cu bandă de cauciuc, care, din raţiuni de transport gabaritic, pot fi pliate alături de corpul ciurului.

Acelaşi echipament se poate folosi şi în activităţile de construcţii care presupun sortarea pământului după granulaţie, sau eliminarea pietrelor ce depăşesc o anumită dimensiune.

UA-108238147-1