Reciclare DEEE

Societatea germana hamos GmbH produce o gama larga de echipamente care pot separa diverse materiale granulare uscate, fie metal/plastic, fie plastic/plastic.

SEPARAREA  ELECTROSTATICA  A  MATERIALELOR  GRANULARE

În mod special în procesele de reciclare a unor deseuri, dar nu numai, se ajunge într-o faza în care mai multe materiale sunt amestecate între ele si datorita dimensiunilor mici sau a diferentelor mici de densitate separarea mecanica nu este posibila sau nu este suficient de eficienta. Într-o astfel de situatie solutia este separarea electrostatica.

De exemplu, în cazul reciclarii cablurilor elctrice, daca se recicleaza cabluri a caror conductoare sunt realizate din fire mai groase de cupru sau aluminiu, atunci separarea mecanica este absolut suficienta. În cazul în care se recicleaza cabluri flexibile, cu conductorul format din numeroase fire foarte subtiri din cupru, sau se recicleaza cabluri telefonice, sau se recicleaza deseuri din industria electronica, separarea mecanica nu este suficient de eficienta. Într-o astfel de situatie separarea electrostatica este o solutie deosebit de eficienta. Folosind aceasta metoda se pot separa de asemenea si diversele materiale plastice. De exemplu, se poate separa cauciucul de PVC, facând posibila reutilizarea acestora pentru domenii mai putin pretentioase, cum ar fi materialul de umplutura din cablurile de energie sau diverse tipuri de dale din PVC.
Separarea se produce datorită faptului că diferitele materiale încărcate electrostatic cedează sarcinile cu care sunt încărcate în intervale de timp diferite. În felul acesta, obligate fiind să parcurgă o anumită distanţă pe un tambur metalic rotativ legat electric la pământ, se desprind de pe tambur în momente diferite.

image008

image009Exemplu de cupru recuperat din conductori de tipul celor utilizati pentru cablajele electrice ale autoturismelor, maşinilor de spălat şi a altor instalaţii casnice sau industriale.

Pentru separarea diferitelor fracţii de mase plastice, exemplu PVC – cauciuc, principiul este acelaşi, construcţia aparatelor şi reglajele sunt însă adecvate cazului concret.

image011

Pimage014VC-ul rezultat din reciclare şi separare se poate extruda mai apoi sub formă de granule spre a fi refolosit.

image018

Cele descrise mai sus sunt doar aspecte de principiu. Cazurile particulare pot fi deosebit de diverse, în special pentru deşeurile din industria electronică. Din acest motiv, oricine deţine un anume tip de amestec ce trebuie separat în componente, poate să solicite o soluţie concretă pentru cazul său particular.

SEPARAREA METALELOR NEFEROASE PRIN CURENŢI TURBIONARI

Separarea electrostatică a metalelor din amestecurile cu diverse materiale neconductoare electric este adecvată pentru granulaţii relativ mici. În situaţiile unor amestecuri cu granulatie mai mare de 5 mm se foloseşte metoda curenţilor turbionari. În imediata vecinătate a unei benzi transportoare, pe care se deplasează amestecul ce trebuie separat, se instalează un magnet permanent sub formă de cilindru. Acest magnet permanent este rotit cu viteză mare. Fluxul său magnetic, în deplasarea sa continuă, induce curenţi turbionari în granulele de metal aflate pe bandă. Aceşti curenţi sunt cu atât mai mari cu cât conductivitatea metalului este mai bună (cupru, aluminiu). Curenţii induşi interacţionează cu fluxul magnetic al tamburului rotitor şi drept urmare metalele neferoase sunt aruncate de pe bandă, în timp ce nemetalele continuă să se deplaseze pe bandă. Pentru componenta feroasă, care are o conductivitate mai puţin bună decât neferoasele, se foloseşte separarea cu ajutorul unui magnet permanent.

SORTAREA  MATERIALELOR GRANULARE  PE CULORI

În cazul în care dorim să separăm materiale granulare divers colorate pe culori (de exemplu granule de sticlă de diverse culori) această sortare se poate realiza folosind un sistem optic de detecţie. Sunt obligatorii anumite condiţii:

  • granulele să fie uscate şi mai mari de 2 mm;
  • să nu fie lipicioase;
  • să nu aibă diferenţe prea mari între dimensiunile celor mai mici şi a celor mai mari;
  • să nu fie aglomerate;

Se pot separa fracţii pe culori de la 2 la 128.

RECICLAREA ECHIPAMENTELOR ELECTRONICE

În cazul în care avem de reciclat:

  • circuite imprimate, populate su nu;
  • componente electronice;
  • unităţi de alimentare pentru curenţi slabi;
  • unităţi de alimentare conţinând transformatoare de până la maximum 4 kg;
  • telefoane fixe su mobile;
  • calculatoare (exclusiv monitorul şi tastatura);
  • orice alte echipamente similare celor menţionate mai sus,

se poate recurge la echipamentele de reciclare produse de hamos GmbH. Acestea conţin la rândul lor în diverse forme echipamentele menţionate mai sus.

ALTELE

în afara celor explicit menţionate mai sus, hamos GmbH oferă o gamă largă de alte echipamente pentru separarea diverselor materiale sau reciclarea de deşeuri, cum ar fi de exemplu reciclarea frigiderelor. Această gamă fiind prea largă nu mai intrăm şi în alte detalii, facem însă precizarea că pentru orice fel de separare sau reciclare  vă stăm cu plăcere la dispoziţie.

UA-108238147-1