Reciclare sticla

Maşini de reciclare a sticlei prin implozie

În mod tradiţional reciclarea sticlei se realiza până de curând prin spargere într-o instalaţie funcţionând după principiul morii cu ciocănele sau prin vălţuire. Mai nou, firma Krysteline din Marea Britanie a pus la punct o tehnologie revoluționară, care presupune costuri investiţionale reduse, costuri de operare şi întreţinere reduse, precum şi posibilitatea realizării de granule de sticlă de o dimensiune relativ controlată, fără muchii și colțuri tăietoare.

krysteline1Spre deosebire de soluţia clasică, ce presupune o sfărâmare, tehnologia imploziei presupune aplicarea unor impulsuri de energie cinetică intensă care determină destructurarea sticlei în întreaga ei masă. Rezultatul constă în obţinerea de granule de sticlă la dimensiunea dorită, în timp ce restul de componente ca dopuri, capace, inele, etichete sa rămână neafectate, cu posibilitatea de eliminare ulterioară prin cernere.

Consumul de energie pentru reciclarea aceleiaşi cantităţi de sticlă este cu 50  – 75 % mai mic în cazul imploziei decât în cazul tehnologiei clasice.

Prin implozie se pot recicla toate tipurile de deşeuri de sticlă, cu excepţia parbrizelor auto.

Au fost concepute serii diferite de maşini care să poată acoperi diversele nevoi ale reciclatorilor şi ale beneficiarilor acestora. În cadrul acestor serii, mașinile pot fi reglate să producă o gamă largă de granule, de la 10 microni până la 30 mm şi să asigure productivități de la 200 kg/oră până la 60 tone pe oră.

 

 

 

krysteline2Primul efect al reciclării este reducerea substanțială a volumului deșeurilor de sticlă, care generează o economie importantă în privința costului transportului.

Următorul avantaj este că un material ce a înglobat o anumită materie primă (un nisip special) și o cantitate de energie în timpul fabricației este refolosit, fie pentru a produce alte obiecte din sticlă prin topire, fie în alte scopuri (amenajări peisagistice, completarea nisipului pe plajele spălate de furtună, realizarea de filtre, materiale compozite în amestec cu diverse rășini sau nisip și ciment special).

Eliminarea dopurilor și altor corpuri străine se realizează după implozie, prin cernere pe o sita specializată.

Sitele obișnuite sunt concepute pentru granulații de peste 3 mm. La granulații de sub 3 mm este nevoie de o construcție specială a sitelor, pentru că sitele normale riscă sa se colmateze chiar și în cazul unei umidități reduse.

krysteline3

UA-108238147-1